100340 Resultados de la búsqueda actual map
TrackRank mín.. 3
 

Ruta #161533: Rondwandeling America

Categoría: Excursionismo
Netherlands » Limburg , Noord-Limburg » gemeente Horst aan de Maas » America

kunstwerk "Kameel in de Peel"

Mooie rondwandeling door buitengebied en klein deel van America (gem. Horst aan de Maas) waarbij u in de voetsporen treedt van Rowwen Heze met onderweg markante punten als de Zwarte Plak, leefomgeving van Christian Heesen (waaraan de dialectband Rowwen Heze haar naam heeft te danken), het imponerende kunstwerk "de kameel van de Peel", Golfhorst gelegen op de voormalige stortplaats Zuringspeel, (hier staan ook Juniperus communis evenals die bij camping De Schatberg zijn te vinden), 

U start langs de landelijk gelegen weg Drie Kooienweg, nabij huisnummer 32 in het plaatsje Evertsoord.

Pauze bij de stamcafé Boemsjeu van Rowwen Heze, Pastoor Jeukenstraat 27, 5966NL, America, Limburg, NLD. Tel.  (0)77 4641806.

https://www.eencafe.nl/america/bo%C3%ABms-jeu

jolielitjens@hotmail.com

America (LimburgsAmerika) is een plaats in het noorden van de Nederlandse provincie Limburg en is een van de zestien kerkdorpen van de gemeente Horst aan de Maas. De gemeente Horst aan de Maas is met haar oppervlakte een van de grotere gemeenten in de provincie Limburg en is gelegen tussen de stedelijke centra Venlo en Venray, alle gelegen in Noord Limburg. America ligt aan de spoorlijn Venlo - Eindhoven. Vroeger had het een eigen station, station America.

Het van oudsher agrarische karakter vindt men nog steeds terug in America. Naast de agrarische bedrijven is de recreatieve sector sterk in opkomst, mede door het recreatiegebied Park de Peelbergen. Net buiten de bebouwde kom van America liggen twee grote recreatieparken, Center Parcs Het Meerdal en Center Parcs Limburgse Peel. Behalve door deze grote recreatieparken is America ook bekend geworden door de band Rowwen Hèze. Deze Tex-Mex-formatie zingt in het plaatselijke dialect.

Het dorp telde in januari 2007 ruim 2100 inwoners en ruim 800 woningen. Met ruim 50 verenigingen en stichtingen is America een actieve gemeenschap.

Het dorp America ontstond in de late negentiende eeuw als veenarbeiders- en heideontginningsdorp, aan de spoorlijn van Eindhoven naar Venlo. Het kreeg zijn eigen Station America. Het station was nodig voor transport van turf, die in de Peel was gewonnen. Het station werd in 1970 afgebroken.

Het is aannemelijk dat de plaatsnaam afgeleid is van het continent Amerika. In meerdere delen van Nederland komen in jonge heideontginningen uitheemse land-, plaats- en streeknamen voor die een associatie leggen met de afgelegenheid van het gebied. Aan de Limburgse kant van de Peel komen bijvoorbeeld de terreinnamen Californië en Siberië voor. Een herleiding van America uit het Duitse am Erica ('aan het heideveld') is vermoedelijk een vorm van volksetymologie.

America werd op 22 november 1944 bevrijd door Britse troepen.

Bezienswaardigheden

·         De Sint-Jozefkerk, uit 1892.

·         Boerderij Nieuwe Peeldijk 19, uit 1840, is een vroege ontginningsboerderij.

·         De voormalige Openbare Lagere School, aan Nusseleinstraat 1-5, uit 1888, ontworpen door Emmanuel Corbey.

·         Oude pastorie, aan Pastoor Jeukenstraat 6, uit 1892, ontworpen door Jacques van Groenendael, en in 1924 verbouwd tot klooster voor de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid.

Musea

·         Het Peelmuseum

Natuur en landschap

America ligt in de Peel, op een hoogte van ongeveer 30 meter. Natuurgebieden in de omgeving zijn het Putbos (18 ha) nabij visvijver De Put in het westen, en de Schadijkse bossen ten noorden van America. Het grootste deel van de omgeving bestaat uit landbouwontginningen.

 

Más información:

http://rowwenheze.nl/

Galería de rutas

Mapa de la ruta y perfil de altitud

Introducir comentario

Deseas introducir un comentario?